[Bild: Piccadilly Circus, London]
Ibland önskar jag att The Wonder Years kunde komma till London bara så att jag skulle ha en chans att höra den här låten live. Alltså nivån jag kan identifiera mig med den här låten är helt sjukt. "I spent this year as a ghost and I'm not sure where home is anymore", "I came in here alone but it doesn't scare me like it did" och "I convinced myself that I'm brave enough for all of this" eller more or less HELA JÄKLA LÅTEN LIKSOM HERREGUD TATTOO THIS ENTIRE THING ONTO MY BODY PRONTO
 
Idag för exakt ett år sedan skrev jag det här på min Facebook:
[insert skamlös blogg-promo härunder]
 
Idag för exakt ett år sedan satt jag i min soffa hemma i Sverige, tittade på gamla sitcoms och hade hjärtat trummande som kolibrivingar över att det var min sista kväll i huset jag växte upp i innan allting skulle ändras, innan jag skulle flytta till ett helt annat land helt själv utan att känna någon alls och inte äga något utöver innehållet i en resväska.
Idag, ett år senare, har jag spenderat min dag sittande i min lägenhet, tvättat, tagit ut soporna, skrivit, skypat familjen, tittat på Netflix och diskuterat Doctor Who med Josh.
 
Ett år senare har jag en egen lägenhet, har skrivit tre nya böcker, gör vuxna saker som att förstå sig på en tvättmaskin och laga middag, och har en ledig söndag från mitt heltidsjobb jag snart jobbat ett år på. Ett år senare känns engelska som det mest naturliga språket att kommunicera i. Jag diskuterar Doctor Who med britter. Dricker juice med fransmän och italienare och litauer en gång i veckan. Går till puben. Betalar räkningar. Tar bussen förbi Big Ben varje morgon. Svänger inom Camden Market på väg hem från jobbet. Skypar familjen om kvällarna, eftersom jag inte kramat dem på snart tre månader och inte kommer få göra det igen på ytterligare tre.
 
Ett år senare, och allting är annorlunda, precis som jag visste så väl när jag satt där i soffan kvällen innan mitt flyg skulle lyfta, innan jag skulle hoppa på ett flyg till Heathrow med bara en enkelbiljett i handen och uppfylla en livsdröm, bara sådär. Allt, inklusive jag själv, är annorlunda, men jag kunde aldrig ha förutspått hur bra det skulle kännas.
 
Kommer förmodligen grotta ner mig ännu mer i nostalgi och pretentiöst babbel imorgon, on the actual day, men det är svårt att inte ryckas med ändå. Speciellt när jag minns hur rädd jag var för exakt ett år sedan. Hur rädd jag fortsatte vara under ganska många månader som följde. Hur jag klarade det ändå. Hur jag bara tog mitt liv, skrapade av allting som höll mig stadgad och trygg, och satte ner det på en helt ny plats, för att se om jag kunde bygga ett liv allra från grunden. Få bestämma mitt liv på mina egna förutsättningar, och inte bara på vad alla runtomkring höll på med.
Jag är fortfarande så genuint, drygt, överdrivet stolt över mig själv, även fast det enda jag gjort med min lediga söndag är att få en tvätt gjord och sett klart fjärde säsongen av Bob's Burgers. För jag tog mig hit. Jag kämpade mig genom alla de där sista månaderna av 2014 när mitt liv vändes helt och hållet upp och ner och mitt liv var fullt av främlingar, jobbbsökande, stress, ensamhet och vilsenhet, och lyckades ur total tomhet skapa ett liv där jag ligger i min säng i min egen lägenhet i världens bästa stad en söndageftermiddag och småfnissar åt dumma sitcoms. Jag tog mig hit, helt på eget bevåg, och allt jag skapat och hittat här har jag gjort av egen fri vilja, för att jag faktiskt ville ha det, inte bara för att världen tilldelat mig det eller bestämt det åt mig. Jag känner mig mer fri, och mer hemma, än jag någonsin gjort tidigare, och jag gjorde det helt själv. Där är en egoboost man inte kommer över i första taget, faktiskt.
 
Imorgon ska jag i alla fall hänga med mitt lilla kompisgäng - en grupp där ingen av oss delar samma modersmål- jobba i min fina lilla bokaffär tio minuter från London Eye, och gå och hälsa på Big Ben och känna mig stolt över hur långt jag tagit mig.
 
Nu, å andra sidan, ska jag äta pizza och spela Sims. Ses imorrn!
Emma Brännholm

Ditt facebookinlägg, lite så känner även jag. Om 15 dagar flyttar jag ifrån allt som varit min trygghet i 19år för att bo ett år i USA, tankar går hit och dit, kmr ja skaffa vänner, kmr ja dö av hemlängtan... Har du några sköna tips eller visa ord till en humörsvängd-tankeexloderare? :D

Svar: Åh, känner igen mig så himla väl i det! Och jag är väldigt smickrad att jag blir frågad om råd (alltså wow), men jag vet inte om jag har så väldigt mycket matnyttigt att komma med. Det enda jag egentligen har att komma med är att jag var LIVRÄDD innan jag flyttade. Kunde inte sova på flera veckor innan jag skulle åka, eftersom jag var rädd för precis samma sak som du säger. Att inte hitta kompisar, att sakna hemma för mycket.... allt det där. Och så är ju USA mycket längre bort än London, så det kommer ju säkert göra sitt till också, men jag har märkt att när man väl kommit till rätta så bara.... går det? Man anpassar sig till nya saker mycket lättare än man tror, faktiskt. Det blir som ett nytt liv, ett blankt ark typ, och så länge man fortfarande har kontakt med folket därhemma (Skype är min bästa grej nuförtiden!) så går det oftast rätt okej att hålla hemlängtan tyglad (även fast jag fortfarande får akut hemlängtan ibland över de konstigaste sakerna men det blir lättare och lättare att ta sig ur och är inte lika jobbiga efter ett tag).
Att skaffa vänner var jag också asrädd för eftersom jag är rätt awkward rent socialt, men ett tips är att hitta situationer där folk är lite mer öppna för att skaffa vänner (vet inte om det bara är mina egna fördomar, men tror att amerikaner är lite mer öppna än kyliga britter så det är nog bara till din fördel tror jag!). Kurser eller typ Svenska Kyrkans grupper eller något åt det hållet brukar vara superbra! Vet inte om du åker dit för att göra samma sak som jag eller för att vara au pair eller något sånt, men om du gör som jag så bodde jag på ett hostel i nästan två månader i början och blev tvungen att ta mig ur min comfort zone och interagera med främlingar (det går mycket lättare nu, dock! är inte alls lika obekväm runt främlingar nuförtiden!).

Om du ska vara au pair har du ännu mer fördel, tror jag. Har en massa föredetta klasskompisar som är au pair i USA, och som har the time of their life. Plus att au pair-firman oftast brukar låta alla au pairer umgås rätt mycket just för att man ska ha en chans att skaffa kompisar!

Jissus, det här blev en hel uppsats, men är bara så himla glad varje gång någon ska göra en stor läskig resa för vet hur mycket bra det för med sig och hur galet mycket man växer som människa. Man får så himla mycket mer tro på sig själv efter man gjort nåt som skrämmer en så jäkla mycket, och blir mycket mer självständig och sin egen. Det är såklart jobbigt ibland, men jag har alltid tyckt att flytta iväg varit det bästa jag någonsin gjort. Det är ett sånt SJUKT äventyr, och kunde jag, som är rätt handlingsförlamad i nästan alla situationer, skaffa kompisar och bygga ett liv jag gillar på ett helt nytt ställe, så kommer du också klara det helt utan tvekan!!!

Anyway, hoppas någon del av allt det här pladdret var till nytta för att dämpa nerverna lite, och ha så skoj i USA!!!!
Moa

Emma Brännholm

Hej, jag måste bara kika in här igen och tacka tusen gånger om för ditt fina svar. Självklart är jag nervös osv men ändå taggad, men ditt svar höjde min 'exaltation'? flera nivåer!
Jag åker till USA som au pair och jag tror saker och ting kommer lösa sig med tiden, men fortfarande är det ett stort kliv jag kommer ta. Som sagt, ville tacka dig för de fina orden, de betyder! Ha en fortsatt bra dag, I love London (min favoritstad), puss å kram.

Svar: Tack så mycket, är glad att allt mitt babbel var till nån nytta!!! Och ja du har helt rätt - det löser sig definitivt med tiden och det kommer vara världens upplevelse!! Lycka till och ha så kul!! :D
Moa

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress